חשיבות הקשר בין השריר למוח

המוח:

המוח הוא האיבר הראשי של מערכת העצבים המרכזית, האחראי על פעילותו והגנתו של הגוף. המוח עובד באמצעות תאי עצב, הנקראים נוירונים.
הנוירונים העיקריים מביניהם:
1.תאים קונדקטיבים - שתפקידם לאגור מידע ולהעביר חשמל.
2. תאי גליה - שתפקידם לספק הגנה וניקיון של המוח.

מבנה בסיסי של נוירון:

מבנה המוח בנוי מ- 3 מערכות:

1. מערכת העצבים המרכזית - המורכבת ממוח וחוט השדרה שממשיך אותו.
2. מערכת העצבים הפריפרית - כל העצבים שיוצאים ונכנסים מהפריפרייה (גוף, ידיים, רגליים, איברים פנימיים וכו') למערכת העצבים המרכזית.
3. מערכת העצבים האוטונומיים - אחראית בעיקר על שריר הלב.

המערכת המוטורית - החלק האחראי, בין היתר, על התנועה בגוף. המערכת ממוקמת באונה המצחית ותפקידיה הן: תנועה, ויסות, תיאום בין השרירים ולמידה של תנועות.

השריר:

השריר הוא האיבר המרכזי במערכת התנועה בגוף המחובר לעצם ע"י גיד. הוא איבר מאוד גמיש ויש לו יכולת להתכווץ ולהתארך. יחידת התפקוד הבסיסית של השריר נקראת סרקומר, העשויה משני חלבונים עיקריים הנקראים אקטין ומיוזין.
השריר מתכווץ ע"י הפעלה חשמלית שמגיעה מהמוח (מערכת העצבים המרכזית) דרך מערכת העצבים הפריפרית וע"י פעילות כימית וכך הוא מניע את אחת מעצמות השלד. לדוגמא: כפיפה של שריר הזרוע הנקרא הדו ראשי,מסייע לקרב את היד לכיוון הכתף (ויחד עם שרירים נוספים לקרב את האוכל לפה) .

מערכת התנועה:

אחראית לתנועת הגוף וייצובו. מערכת התנועה מורכבת ממערכת השרירים ומערכת השלד. השריר הוא האיבר המרכזי במערכת התנועה.
מפרק - החיבור בין העצמות נעשה באמצעות רצועות.

התנועות שמערכת התנועה מייצרת:
כפיפה - הרמה של האמה כלפי הכתף, דוגמא: קירוב המזלג לפה.
פשיטה - תנועה לאחור של כל הרגל , דוגמא: הליכה לאחור.
קירוב - תנועה של החזה לכיוון פנים, דוגמא: פתיחה של חלון.
הרחקה - הרמה של כל הרגל הצידה ע"י שריר הישבן התיכון, דוגמא: בעיטה צידית.
סיבוב העצם על צירה - שתי העצמות התחתונות של האמה מסתובבות סביב הציר של העצם העליונה של האמה, דוגמא: פתיחת מנעול עם מפתח.
הרמת השריר כלפי מעלה - הרמת השכמות לכיוון הראש, תנועת "לא רוצה".
הורדת השריר כלפי מטה - החזרה של השכמות מכיוון הראש כלפי מטה מתנועת ה- "לא רוצה".

פגיעות לסוגיהן:

הגוף האנושי מורכב מאגד של תאים, איברים ומערכות המחוברים יחדיו בקשר סימביוטי. על כל אלה מנצח המוח ע"י פעילות חשמלית וכימית דרך מערכת העצבים.  ישנם סוגים רבים של פגיעות. כעת נמנה את הנפוצות יותר:
Neurological disorderהפרעה נוירולוגית (נוירו – עצב)
מחלה שהגוף לוקה בה עקב נזק למערכת העצבים, הפקודה מהמוח מגיעה לאיבר דרך העצב ע"י חשמל ופעילות כימית. הפרעה באחד האלמנטים האלו תגרום לשיבוש התפקוד התקין של הגוף. לדוגמא: שיתוק, פרכוסים, כאב, חולשה של שרירים, תיאום לקוי של שרירים.

Cerebro Vascular Accident שבץ מוחי
הפרעה או חסימה של אספקת דם למוח. הדבר עלול לפגוע בחלק שאחראי על הדיבור במוח ו/או על החלק שאחראי על המוטוריקה, התנועה של השרירים שנמצאים באונה המצחית . כתוצאה מכך, יכול להיגרם שיתוק או חולשה משמעותית באזור מסוים בגוף.

tumor גידול
תקלה בקוד הגנטי של התא וכתוצאה מכך התרבות לא מבוקרת של תאים. ההתרבות מובילה לגידול של גוש על הרקמה ולנפיחותה. ע"י כך עלולות להיווצר בעיות רבות ובין היתר קושי בתנועה. לדוגמא: גידול בחוט השדרה בחוליות התחתונות, עלול ללחוץ על הסיבים המוטורים ולגרום להיחלשות משמעותית של הגפיים התחתונות.
ההבדל בין גידול שפיר לגידול ממאיר - גידול שפיר הוא מקומי וגידול ממאיר שולח גרורות לכל הגוף. אף על פי כן, גידול שפיר יכול לייצר לחץ על רקמות שכנות ובנסיבות מסוימות עלול להפוך לממאיר.

cerebral palsy- שיתוק מוחין
שיתוק מוחין הוא חוסר התפתחות של המערכת המוטורית, פגיעה בחומר הגלם שממנו תצמח המערכת. הדבר קורה במהלך ההיריון, בזמן הלידה ועד שנה אחרי הלידה ( חלק מהמומחים טוען שאפילו עד גיל 3). הפגיעות בעיקר בגפיים. ישנן דרגות של שיתוק מוחין: הקלות ביותר, יד אחת מעט כפופה או צליעה קלה ועד לדרגות החמורות ביותר שבהן הנפגע מרותק לכיסא גלגלים לחלוטין. הסיבות הן בין היתר: פגות, זיהום שהאם לקתה בו במהלך ההיריון והעבירה לעובר, חוסר חמצן למוח בזמן הלידה, רעלנים שונים (סיגריות, סמים, אלכוהול בזמן ההיריון). הלקות היא קבועה ונמשכת לאורך כל חייו של הנפגע.

פגיעות טראומטיות
פגיעות אילו נגרמות לרוב מחבלה פיזית ישירה על הגוף: נפילה מגובה, תאונת דרכים, קטטות, ירי וכו'. מנעד החבלות מסוג זה רחב למדי, מפגיעה פשוטה יחסית של שבר באחת מעצמות הגוף ועד לפגיעות קשות יותר: פגיעה בשריר ועצם וכלה לפגיעות ראש.

פגיעות באחת מחוליות השדרה גורמות לעיתים לפגיעה רב מערכתית. חבלה בעלת עוצמה בראש יכולה לגרום לשיתוק חלקי, פגיעה בדיבור ואף לקות פסיכיאטרית.
למשל, אדם שנפל מגובה רב, סולם או מבניין, עלול לספוג מכה בחוליה צווארית והדבר עלול לגרום לשיתוק מהצוואר ומטה, כולל גפיים ואיברים פנימיים.

לסיכום:
המוח הוא האיבר המרכזי והחשוב ביותר בגוף האנושי ובכל צורת חיים מתקדמת. הוא אחראי על תפעול הגוף והגנתו ופועל על אותות חשמליים וכימיקלים.
המוח ממוקם בגולגולת וממשיך בחוט השדרה. מגוון הפגיעות במוח או בחוט השדרה הוא רחב: פגיעות טראומטיות, מחלות או גידולים, עלולות להשפיע על תפקודו התקין של האדם במגוון דרכים. בחלק מהמקרים האדם הפגוע כן מצליח לנהל את חייו למרות הפגיעה.
ויקטור זיתון

מאמן כושר שיקומי

השאירו פרטים לפגישת ייעוץ

Please publish modules in offcanvas position.